Home Buku Ngerifiction Wulan Bangga Ngeri: 'Dracula' & Anane Bram Stoker sing Ora Bisa Ditolak

Wulan Bangga Ngeri: 'Dracula' & Anane Bram Stoker sing Ora Bisa Ditolak

by Waylon Yordania
1,484 views
Dracula Stoker Bram

Ana wektu sajrone Pride Month ing iHorror aku ngerti wong bakal ora nggatekake aku kabeh. Banjur ana kalane aku mandhiri topi lan siyap-siyap kanggo backdraft. Nalika ngetik judhul artikel iki babagan dracula–Salah siji novel favoritku - mula, umpamane sesanti Kurt Russell lan Billy Baldwin lagi nari.

Dadi, kene…

Ing meh 125 taun wiwit dracula pisanan diterbitake, kita wis sinau akeh babagan awake dhewe lan babagan wong sing nulis bisa uga novel vampir sing paling misuwur kabeh, lan sejatine, Bram Stoker minangka wong sing seneng banget nalika diwasa dheweke kepengin banget karo wong liya. .

Pameran A: Walt Whitman

Nalika umure umur patlikur taun, Stoker enom nggawe salah sawijining surat sing paling semangat sing wis dakwaca kanthi pribadi karo pujangga Amerika Walt Whitman. Wiwitane kaya mangkene:

Yen sampeyan wong lanang, aku njupuk sampeyan dadi sampeyan bakal seneng njaluk surat iki. Yen sampeyan ora, aku ora peduli apa sampeyan seneng utawa ora lan mung njaluk supaya sampeyan dilebokake ing geni tanpa maca luwih adoh. Nanging aku yakin sampeyan bakal seneng. Aku ora mikir ana wong lanang sing urip, malah sampeyan sing ora duwe prasangka kelas pria cilik-cilik, sing ora seneng njaluk surat saka wong lanang enom, wong liyo, ing saindenging jagad - pria urip ing swasana sing prasongkar karo bebener sing sampeyan nembang lan cara nembangake.

Stoker bakal terus ngomong babagan kepinginane ngomong karo Whitman kaya sing diarani para pujangga, lan dheweke ngarani "master", lan ujar manawa dheweke meri lan kayane wedi karo kemerdekaan nalika penulis tuwa nindakake urip. Lan pungkasane dheweke rampung kanthi cara iki:

Pancen apik banget tumrape wong sing sehat kanthi mripat wanita lan kekarepan bocah yen dheweke bisa ngomong karo wong lanang sing bisa yen dheweke pengin bapak, lan kakang lan garwa miturut jiwane. Aku ora mikir sampeyan bakal ngguyu, Walt Whitman, utawa ora nyepelekake aku, nanging ing kabeh acara, aku matur nuwun amarga kabeh katresnan lan simpati sing wis sampeyan lakoni kanthi umum.

Ora ana imajinasi kanggo nimbang apa sing diarani Stoker kanthi "jinisku." Nanging, dheweke ora bisa ngomong kanthi langsung, nari ngubengi dheweke.

Sampeyan bisa maca surat lengkap lan diskusi luwih dawa kanthi Klik kene. Whitman, nyatane, nanggapi wong lanang sing luwih enom kasebut, lan miwiti korespondensi sing bakal ditindakake sajrone puluhan taun ing siji utawa liyane. Saka Stoker, dheweke crita marang kancane Horace Traubel:

Dheweke isih enom enom sassy. [A] Kanggo ngobong serat utawa ora - ora nate nate nate nindakake apa-apa: apa sih sing dakkarepake manawa dheweke cocog utawa ora sabar? dheweke seger, breezy, Irlandia: yaiku regane sing dibayar kanggo mlebu - lan cukup: dheweke ditampi!

Pirang-pirang taun mengko, Stoker duwe kesempatan kanggo ketemu karo idola dheweke kaping pirang-pirang. Saka Whitman, dheweke nulis:

Aku nemokake dheweke kabeh sing wis dak idham-idhamake, utawa dakpengini: wong sing duwe pikiran gedhe, amba, toleran nganti pungkasan; nuwuhake simpati; pangerten kanthi wawasan sing katon luwih saka manungsa.

Pameran B: Sir Henry Irving

Ketik pengaruh utama nomer loro ing urip Stoker.

Ing taun 1878, Stoker dipekerjakake dadi perusahaan lan manajer bisnis kanggo Teater Lyceum duweke lan dioperasikake dening Irlandia – lan sawetara bakal ujar aktor paling misuwur ing donya, Sir Henry Irving. Wong sing kendel, luwih gedhe tinimbang wong sing nuntut perhatian wong liya ing sekitar dheweke, ora ana wektu sadurunge, uga njupuk papan sing luwih dhuwur ing urip Stoker. Dheweke ngenalake Stoker menyang masarakat London, lan nggawe dheweke bisa ketemu kanca penulis kaya Sir Arthur Conan Doyle.

Sanajan ana kahanan sing durung mesthi ing endi penulis pungkasane menehi inspirasi kanggo sejarah Dracula – Vlad Tepes utawa legenda vampir Irlandia, Abhartach, meh kabeh setuju yen panulis adhedhasar katrangan fisik karakter kasebut ing Irving uga sawetara saka wong kasebut liyane… kuat… taktik kepribadian.

Ing makalah kanggo The American Historical Review ing taun 2002 kanthi irah-irahan "" Buffalo Bill Meets Dracula: William F. Cody, Bram Stoker, and the Frontiers of Rasial Decay, " sejarawan Louis Warren nulis:

Deskripsi Stoker babagan Irving cocog banget karo pandhuan fiksi sing diarani kontemporer babagan kemiripan. … Nanging Bram Stoker uga nggawe rasa wedi lan permusuhan sing diilhami dening majikane, nggawe dhasar fiksi gothic.

Ing taun 1906, setaun sawise tilar donya Irving, Stoker nerbitake biografi rong pria kasebut kanthi irah-irahan Pangeling-eling Pribadi Henry Irving.

Perlu dielingi, sanajan dheweke kerja ing teater udakara 27 taun, dheweke mung wiwit nulis cathetan kanggo miwiti dracula udakara taun 1890 utawa luwih. Lan iki bakal dadi wong nomer telu, sing pungkasane kayane nyengkuyung panganggit supaya nulis pena kanggo miwiti crita epik.

Pameran C: Oscar Wilde

Cukup narik kawigaten, ing taun iku Stoker wiwit kerja ing Irving ing Teater Lyceum, dheweke uga omah-omah karo Florence Balcombe, kaendahan sing misuwur lan wanita sing sadurunge ana gandhengane Oscar Wilde.

Stoker ngerti Wilde wiwit taun-taun ing universitas, lan malah nyaranake kanca Irlandia kanggo dadi anggota ing Lembaga Filosofi institusi kasebut. Sejatine, wong loro kasebut duwe paseduluran sing tetep, intim, lan bisa uga luwih, udakara rong dekade, lan papan ing antarane dheweke mung tuwuh sawise Wilde dicekel miturut Undhang-undhang Sodomi nalika semana.

Ing artikel kasebut "'Kepinginan Wilde Nggawe Aku': Sejarah Drakula Homoerotic," Talia Schaffer kudu ngomong:

Penghapusan Stoker kanthi tliti babagan jeneng Wilde saka kabeh teks sing diterbitake (lan durung diterbitake) menehi pamiarsa kesan yen Stoker ora ngerti babagan eksistensi Wilde. Ora ana sing bisa nyingkirake kasunyatan ... Penghapusan Stoker bisa diwaca tanpa akeh kesulitan; padha nggunakake kode sing bisa dingerteni sing bisa uga dirancang kanggo dilanggar. Ing teks kanthi paten babagan Wilde, Stoker nyepetake kesenjangan sing jenenge Wilde kudu ditampilake kanthi istilah kaya "degenerasi," "reticence," "discretion," lan referensi penahanan polisi saka pangarang. dracula nyinaoni rasa wedi lan kuatir Stoker minangka pria homoseksual sing ditutup nalika sidhang Oscar Wilde. – Schaffer, Talia. "" Kepinginan Wilde Nggawa Aku ": Sejarah Drakula Homoerotic." ELH 61, No. 2 (1994): 381-425. Diakses tanggal 9 Juni 2021.

Kasunyatane, sajrone sebulan penahanan Wilde, Stoker pancen wiwit nulis dracula. Hubungan kasebut minangka daya tarik terus-terusan kanggo akeh sarjana sing wis nyinaoni sejarah kaloro penulis lan karya sing diterbitake.

Ing tangan siji, sampeyan duwe Wilde, sing nulis novel babagan abadi sing urip ing papan terbuka, bakal dikatutake, lan melu saben dorongan hedonistik. Dheweke minangka jago-jagoan sing apik banget sing narik kawigaten dheweke lan ngrangkul.

Saliyane, sampeyan duwe Stoker, sing uga nulis novel babagan abadi. Nanging, Stoker sing abadi dipeksa dadi eksistensi ing wayah wengi, didhelikake ing bayang-bayang, sawijining parasit sing menehi panganan marang wong liya lan pungkasane dipateni kanthi "bener".

Ora ana imajinasi sing nyata yen bisa ndeleng rong makhluk kasebut minangka representasi saka kagumane pengarang. Wilde dicekel, dikunjara, lan pungkasane diasingake amarga seksualitas. Stoker ana ing perkawinan sing padhet - yen umume murni - sing bakal terus mbantah manawa "wong sodomit" kudu diusir saka pesisir Great Britain kaya para politisi sing wis ditutup saiki sing nglawan komunitas LBGTQ +, mung bisa dicekel celonone mudhun nalika mikir ora ana sing nggoleki.

Sampeyan uga ngerti yen Wilde lan Stoker tilar donya amarga komplikasi saka sifilis, STD sing cukup umum ing Victorian London sing rumangsa luwih kepengin ndeleng hubungane, nanging ora ana ing kene utawa ing kana.

Ing bukune, Soko Getih: Crita Stoker Bram, Wong sing Nulis Dracula, David J. Skal ujar manawa spek Wilde bisa ditemokake ing kabeh kaca dracula, kayadene momotan kehebatan Wilde sing isih ana sajrone urip Stoker dhewe. Wilde minangka bayangane Stoker. Dheweke dadi doppelganger sing wani nindakake apa sing ora bisa ditindakake lan ora dikarepake wong kasebut.

Dracula Stoker Bram

Dracula Edisi Pertama Bram Stoker

Perjuangan internal Stoker ana ing saben kaca dracula. Upayane kanggo ngrampungake kepinginan lan identitas lan rumangsa durung mesthi lan ya, kadang-kadang njijiki awake dhewe lan diwulangake dening masyarakat sing nggawe kepatuhan dadi ilegal dikukir ing saben paragraf.

Siji ora kudu menehi buku maca kanthi antrian supaya bisa ditemokake. Ana pirang-pirang wayahe crita ing babagan crita sing aneh, liyane, lan kiasan saka kaca kasebut.

Coba pikirake wilayah vampir ing Harker nalika Penganten nyedhaki dheweke. Dheweke nutupi manungsa kanthi awak dhewe, lan ujar manawa dheweke. Utawa bisa uga hubungan sing dominan lan tundhuk ing antarane Dracula lan Renfield sing weruh sing pungkasan iki dadi nesu amarga kepinginane ngawula?

Tumindake panganan vampir, ngetokake getih urip kanthi cokotan njupuk penetrasi seksual nganti malah ing adaptasi film paling awal ing novel kasebut, direktur lan panulis diprentah supaya Count mung bisa nyakot wanita kanggo mbusak saran gayness utawa biseksual.

Kasunyatane, sajrone jaman Hays Code, siji-sijine cara bisa lolos lan kalebu jinis apa-apa yaiku amarga Dracula minangka wong jahat lan bakal mati. Sanajan ngono, meh ora bisa di-kode lan disaranake, nanging ora bakal ditampilake.

Iki, mesthi, wis nyebabake kabeh generasi filmer sing ora nate maca materi sumber asline lan bisa uga ora nate weruh keajaiban alami dracula. Dheweke minangka wong sing ditampilake ing bagean komentar nalika artikel kaya iki diterbitake lan decry penulis, ujar manawa kita wis nggawe konten iki, lan mung nyoba meksa tema LGBTQ + sing ora ana.

Ing kasunyatan, mula aku ora nyebutake film nganti saiki. Diskusi iki pancen ana ing novel asli lan wong sing nggawe dheweke: wong sing meh biseksual lan bisa uga homo, panganggit sing berjuang karo identitas lan kepinginan sing nggawe crita sing abadi kaya subyek, lan manungsa sing pengabdiane tetep urip karo wong liya sajrone uripe mung dicethakake suwene telung dekade kepungkur.

Ringkasan Akhir

Mesthi ana wong sing mandheg maca artikel iki sawise paragraf pertama utawa loro, sawetara uga malah ora bisa ngluwihi judhul kasebut. Kanggo sing wis tekun, luwih dhisik aku matur nuwun. Kapindho aku njaluk sampeyan nimbang reaksi babagan informasi iki sadurunge nanggapi.

Mikir sadurunge bengok-bengok, "Sapa sing peduli?" Sampeyan mesthi ora preduli. Mesthi wae, informasi iki bisa uga ora ana artine apa-apa. Kepiye sampeyan wani mikir tegese informasi kasebut uga ora ana gunane kanggo wong liya ing planet iki.

Dadi bagean saka komunitas sing dipinggirake asring tegese sejarah kita bisa rusak utawa ditolak. Wong sing ora duwe sejarah meh ora kaya wong-wong babar pisan. Kita dikontrol amarga ora ana informasi babagan awake dhewe, lan wong-wong sing ora ana ing komunitas kasebut bisa luwih gampang ndalang yen kita minangka sifat penyimpangan anyar sing diwiwiti ing taun 1970-an.

Dadi, bisa uga ora ana artine apa-apa kanggo sampeyan, nanging sing paling penting tegese kanggo anggota komunitas LGBTQ + sing uga penggemar horor ngerti manawa salah sawijining novel horor sing paling apik ing salawas-lawase ditulis dening wong sing nuduhake perjuangan lan perjuangan kita. kanthi identitase dhewe kaya sing dikatutake akeh wong.

Sing duwe mupangat ing taun 2021, lan sing dadi pacelathon Wulan Horror Pride bakal terus dikembangake.

Translate »